Zielona, czarna, czerwona, biała, a może yerba mate? Która herbata lepsza? Którą wybrać?


Zielona herbata właściwości:

  • Napar z pierwszego parzenia działa pobudzająco-zawiera dużo teiny, z drugiego uspokajająco-pomaga radzić sobie z napięciami emocjonalnymi i stresem,
  • Zielona herbata ma właściwości hamujące rozwój bakterii w układzie pokarmowym. Pobudza go również do wydzielania soków trawiennych,
  • Obniża ciśnienie krwi poprawiając przy tym krążenie zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób serca
  • Zawarte w zielonej herbacie flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziała zakrzepom krwi,
  • Dzięki zawartości fluoru chroni zęby przed próchnicą,
  • Jest bogata w witaminy C, E, B, sole mineralne oraz garbniki
  • Zawarte w niej garbniki zapobiegają nowotworom,
  • Pobudza działanie pęcherza moczowego, co przyśpiesza wydalanie toksyn z organizmu,
  • Zielona herbata wspomaga odchudzanie, ponieważ przyśpiesza metabolizm i usuwa zbędne produkty przemiany materii,
  • Chłodnego naparu używa się do przemycia przy zapaleniu spojówek oraz powiek.

 

Właściwości czarnej herbaty:

  • Działa pobudzająco-zawiera dużo teiny,
  • Hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym i pobudza go do wydzielania soków trawiennych,
  • Obniża ciśnienie krwi poprawiając przy tym krążenie zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób serca,
  • Zawarte w czarnej herbacie flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziała zakrzepom krwi,
  • Dzięki zawartości fluoru chroni zęby przed próchnicą,
  • Zawiera dużo garbników, co może zmniejszyć wchłanianie się minerałów mikroelementów do organizmu,
  • Garbniki wydzielane w trakcie długiego parzenia zmniejszają ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje raka. Jednak herbata traci swój smak, staje się gorzka i może powodować zgagę.

 

Właściwości czerwonej herbaty:

  • Napar z czerwonej herbaty działa pobudzająco na wytwarzanie soków trawiennych i stymuluje pracę jelit co przyśpiesza metabolizm, a w efekcie spalanie tłuszczów,
  • Reguluje przemianę materii – reguluje masę ciała,
  • Obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi poprawiając przy tym krążenie,
  • Czerwona herbata jest obfita w związki mineralne i mikroelementy fluoru, wapnia, manganu i teiny,
  • Zawiera znaczne ilości olejków eterycznych i białka,
  • Codzienna czarka czerwonej herbaty ma zbawienny wpływ na działanie organów wewnętrznych: głównie układu pokarmowego i wątroby,
  • Zawarty w niej fluor pomaga chronić zęby przed próchnicą,
  • Poprawia pamięć, koncentrację i nastrój,
  • Przyśpiesza usuwanie toksyn z organizmu. Ma działanie moczopędne,
  • Wzmacnia organizm.

 

Właściwości białej herbaty:

  • Napar z białej herbaty zawiera bardzo dużo witaminy C, dzięki czemu wspomaga naszą odporność, łagodzi napięcia i stresy,
  • Wysoka zawartość kofeiny pozwala na wyeliminowanie kawy z diety. Napar działa pobudzająco i orzeźwiająco. Osoby pracujące umysłowo docenią również fakt, że białe herbaty wspomagają koncentrację,
  • Białą herbatę zaleca się osobom obciążonym genetycznie chorobami nowotworowymi, ponieważ zawiera nawet do trzech razy więcej związków antyoksodacyjnych i antymutagennych,
  • Nie bez powodu nazywana jest “eliksirem młodości”. Zawarte w białej herbacie polifenole chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Filiżanka naparu zawiera ponad 2 razy więcej tych substancji niż herbata zielona.

 

Yerba mate właściwości:

  • Zawiera znacznie więcej kofeiny niż kawa, dlatego nie należy pić jej zbyt często,
  • „Daje kopa”, pobudza,
  • Przyśpiesza przemianę materii, spalanie tłuszczów,
  • Zapewnia uczucie sytości,
  • Zawiera dużo witaminy C i mikroelementów,
  • Każdą porcję herbaty można zalewać wielokrotnie, chociaż nie powinno się tego robić, ponieważ uwalniają się wtedy substancje zwiększające ryzyko wystąpienia niektórych rodzajów raka(głównie krtani, przełyku i jamy ustnej)
  • Zawiera dużo przeciwutleniaczy
  • Poprawia koncentrację i usuwa zmęczenie,
  • Podnosi ciśnienie i udrażnia żyły.

 

Przeciwskazania picia herbaty

Herbata jak każde lekarstwo powinna być stosowana z umiarem, jednak nie ma co się obawiać – tylko źle zaparzone, za mocne napary mogą nam zaszkodzić.
W jakich sytuacjach powinno unikać się spożywania czaju? To stosunkowo proste i intuicyjne:
krótko parzony napar zawiera teinę, która jest herbacianym odpowiednikiem kofeiny, dlatego odpędza od nas sen
mogą wystąpić pewne niepożądane interakcje z niektórymi lekarstwami(niezwykle rzadko)
pita w ogromnych ilościach zielona herbata zmniejsza absorpcję wapnia i żelaza, dlatego należy ograniczyć jej spożycie w trakcie anemii,
pusty żołądek – bardzo silne napary mogą źle wpłynąć na kondycję naszego żołądka

źródło: http://www.naturaherbaty.pl

 

A czy na rynku znajduje się produkt łączący te zdrowotne właściwości? Nie musielibyśmy zastanawiać się, którą herbatę wybrać; czy chcemy by nas pobudziła, może odchudziła, albo żeby nie wypłukała magnezu?

 

Herbata Halo Gonseen – to zupełnie nowe spojrzenie na oczyszczanie, żywienie i samoregulację organizmu. Zawiera specjalnie dobrane rośliny, bogate w wysokiej jakości białka oraz system autotroficzny (ATS). Grupa naukowców z kliniki “Lenom” opracowała ten nowy gatunek herbaty ziołowej, którą z pewnością możemy nazwać herbatą „odrodzenia”. Zestaw jej składników daje możliwość efektywnego oddziaływania na organizm, wykazując silny, pozytywny wpływ na układ trawienny, sercowo-naczyniowy, oddechowy, immunologiczny i nerwowy. Zaobserwowano pozytywne działanie herbaty, która tworzy podłoże do działania innych preparatów Dr.Nona.

Podstawowe składniki:

Halo Kompleks (minerały z Morza Martwego, witaminy i mikroelementy w odpowiedniej proporcji), liście oliwki europejskiej, liście lebiodki pospolitej, nagietek lekarski, melisa lekarska, kwiaty i liście złocienia (chryzantemy jadalnej), bławatek (chaber).

Właściwości:

  • uspokaja i zarazem podnosi koncentrację umysłową oraz wytrzymałość fizyczną,
  • normalizuje działanie i oczyszczanie przewodu pokarmowego,
  • sprzyja wyrównywaniu poziomu cukru we krwi,
  • posiada właściwości antyutleniające,
  • pomocna w chorobach dróg żółciowych, w obniżaniu poziomu cholesterolu,
  • stymuluje system odpornościowy,
  • wzmacnia funkcję komórek,
  • jest pomocna przy regulacji ciśnienia i udrażniania żył,
  • pomaga łagodzić choroby dróg oddechowych i płuc,
  • wydala toksyny, szlamy i tłuszcze z organizmu,
  • sprzyja obniżeniu wagi (pobudza przemianę materii) – 1 saszetka herbaty na szklankę wody (parzenie 20-30 min.) przed jedzeniem 2 razy dziennie,
  • sprzyja przybraniu na wadze – 1 saszetka na szklankę wody, pić po jedzeniu jak zwykłą herbatę,
  • rozjaśnia umysł i poprawia pamięć,
  • szybko usuwa zmęczenie fizyczne i psychiczne,
  • zapobiega starzeniu się, zachowuje zdrową i elastyczną skórę,
  • pozytywnie wpływa na organizm w czasie przyjmowania leków farmakologicznych.