Zielona herbata właściwości:
- Napar z pierwszego parzenia działa pobudzająco-zawiera dużo teiny, z drugiego uspokajająco-pomaga radzić sobie z napięciami emocjonalnymi i stresem,
- Zielona herbata ma właściwości hamujące rozwój bakterii w układzie pokarmowym. Pobudza go również do wydzielania soków trawiennych,
- Obniża ciśnienie krwi poprawiając przy tym krążenie zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób serca
- Zawarte w zielonej herbacie flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziała zakrzepom krwi,
- Dzięki zawartości fluoru chroni zęby przed próchnicą,
- Jest bogata w witaminy C, E, B, sole mineralne oraz garbniki
- Zawarte w niej garbniki zapobiegają nowotworom,
- Pobudza działanie pęcherza moczowego, co przyśpiesza wydalanie toksyn z organizmu,
- Zielona herbata wspomaga odchudzanie, ponieważ przyśpiesza metabolizm i usuwa zbędne produkty przemiany materii,
- Chłodnego naparu używa się do przemycia przy zapaleniu spojówek oraz powiek.
Właściwości czarnej herbaty:
- Działa pobudzająco-zawiera dużo teiny,
- Hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym i pobudza go do wydzielania soków trawiennych,
- Obniża ciśnienie krwi poprawiając przy tym krążenie zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób serca,
- Zawarte w czarnej herbacie flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziała zakrzepom krwi,
- Dzięki zawartości fluoru chroni zęby przed próchnicą,
- Zawiera dużo garbników, co może zmniejszyć wchłanianie się minerałów mikroelementów do organizmu,
- Garbniki wydzielane w trakcie długiego parzenia zmniejszają ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje raka. Jednak herbata traci swój smak, staje się gorzka i może powodować zgagę.
Właściwości czerwonej herbaty:
- Napar z czerwonej herbaty działa pobudzająco na wytwarzanie soków trawiennych i stymuluje pracę jelit co przyśpiesza metabolizm, a w efekcie spalanie tłuszczów,
- Reguluje przemianę materii – reguluje masę ciała,
- Obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi poprawiając przy tym krążenie,
- Czerwona herbata jest obfita w związki mineralne i mikroelementy fluoru, wapnia, manganu i teiny,
- Zawiera znaczne ilości olejków eterycznych i białka,
- Codzienna czarka czerwonej herbaty ma zbawienny wpływ na działanie organów wewnętrznych: głównie układu pokarmowego i wątroby,
- Zawarty w niej fluor pomaga chronić zęby przed próchnicą,
- Poprawia pamięć, koncentrację i nastrój,
- Przyśpiesza usuwanie toksyn z organizmu. Ma działanie moczopędne,
- Wzmacnia organizm.
Właściwości białej herbaty:
- Napar z białej herbaty zawiera bardzo dużo witaminy C, dzięki czemu wspomaga naszą odporność, łagodzi napięcia i stresy,
- Wysoka zawartość kofeiny pozwala na wyeliminowanie kawy z diety. Napar działa pobudzająco i orzeźwiająco. Osoby pracujące umysłowo docenią również fakt, że białe herbaty wspomagają koncentrację,
- Białą herbatę zaleca się osobom obciążonym genetycznie chorobami nowotworowymi, ponieważ zawiera nawet do trzech razy więcej związków antyoksodacyjnych i antymutagennych,
- Nie bez powodu nazywana jest „eliksirem młodości”. Zawarte w białej herbacie polifenole chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Filiżanka naparu zawiera ponad 2 razy więcej tych substancji niż herbata zielona.
Yerba mate właściwości:
- Zawiera znacznie więcej kofeiny niż kawa, dlatego nie należy pić jej zbyt często,
- „Daje kopa”, pobudza,
- Przyśpiesza przemianę materii, spalanie tłuszczów,
- Zapewnia uczucie sytości,
- Zawiera dużo witaminy C i mikroelementów,
- Każdą porcję herbaty można zalewać wielokrotnie, chociaż nie powinno się tego robić, ponieważ uwalniają się wtedy substancje zwiększające ryzyko wystąpienia niektórych rodzajów raka(głównie krtani, przełyku i jamy ustnej)
- Zawiera dużo przeciwutleniaczy
- Poprawia koncentrację i usuwa zmęczenie,
- Podnosi ciśnienie i udrażnia żyły.
Przeciwskazania picia herbaty
Herbata jak każde lekarstwo powinna być stosowana z umiarem, jednak nie ma co się obawiać – tylko źle zaparzone, za mocne napary mogą nam zaszkodzić.
W jakich sytuacjach powinno unikać się spożywania czaju? To stosunkowo proste i intuicyjne:
krótko parzony napar zawiera teinę, która jest herbacianym odpowiednikiem kofeiny, dlatego odpędza od nas sen
mogą wystąpić pewne niepożądane interakcje z niektórymi lekarstwami(niezwykle rzadko)
pita w ogromnych ilościach zielona herbata zmniejsza absorpcję wapnia i żelaza, dlatego należy ograniczyć jej spożycie w trakcie anemii,
pusty żołądek – bardzo silne napary mogą źle wpłynąć na kondycję naszego żołądka
źródło: http://www.naturaherbaty.pl
A czy na rynku znajduje się produkt łączący te zdrowotne właściwości? Nie musielibyśmy zastanawiać się, którą herbatę wybrać; czy chcemy by nas pobudziła, może odchudziła, albo żeby nie wypłukała magnezu?
Herbata Halo Gonseen – to zupełnie nowe spojrzenie na oczyszczanie, żywienie i samoregulację organizmu. Zawiera specjalnie dobrane rośliny, bogate w wysokiej jakości białka oraz system autotroficzny (ATS). Grupa naukowców z kliniki „Lenom” opracowała ten nowy gatunek herbaty ziołowej, którą z pewnością możemy nazwać herbatą „odrodzenia”. Zestaw jej składników daje możliwość efektywnego oddziaływania na organizm, wykazując silny, pozytywny wpływ na układ trawienny, sercowo-naczyniowy, oddechowy, immunologiczny i nerwowy. Zaobserwowano pozytywne działanie herbaty, która tworzy podłoże do działania innych preparatów Dr.Nona.
Podstawowe składniki:
Halo Kompleks (minerały z Morza Martwego, witaminy i mikroelementy w odpowiedniej proporcji), liście oliwki europejskiej, liście lebiodki pospolitej, nagietek lekarski, melisa lekarska, kwiaty i liście złocienia (chryzantemy jadalnej), bławatek (chaber).
Właściwości:
- uspokaja i zarazem podnosi koncentrację umysłową oraz wytrzymałość fizyczną,
- normalizuje działanie i oczyszczanie przewodu pokarmowego,
- sprzyja wyrównywaniu poziomu cukru we krwi,
- posiada właściwości antyutleniające,
- pomocna w chorobach dróg żółciowych, w obniżaniu poziomu cholesterolu,
- stymuluje system odpornościowy,
- wzmacnia funkcję komórek,
- jest pomocna przy regulacji ciśnienia i udrażniania żył,
- pomaga łagodzić choroby dróg oddechowych i płuc,
- wydala toksyny, szlamy i tłuszcze z organizmu,
- sprzyja obniżeniu wagi (pobudza przemianę materii) – 1 saszetka herbaty na szklankę wody (parzenie 20-30 min.) przed jedzeniem 2 razy dziennie,
- sprzyja przybraniu na wadze – 1 saszetka na szklankę wody, pić po jedzeniu jak zwykłą herbatę,
- rozjaśnia umysł i poprawia pamięć,
- szybko usuwa zmęczenie fizyczne i psychiczne,
- zapobiega starzeniu się, zachowuje zdrową i elastyczną skórę,
- pozytywnie wpływa na organizm w czasie przyjmowania leków farmakologicznych.
Jestem przekonana, że będzie Ci smakowała, a zobaczysz jakie samopoczucie ! wow!
Jak już wypróbujesz czerwoną to polecam wielce unikalną , pyszną Gonseen. Zachwycam się nią już 8 lat 🙂
Widocznie nie jest Ci potrzebna , kiedy o niej zapomniałaś. W herbatce Gonseen też jest jakaś cząstka Yerba Mate. Więc wiadomo, że mam energii na cały dzień 🙂
bardzo ciekawy wpis. Niedawno chciałam kupić herbatę i nie wiedziałam którą wybrać – muszę wrócić do sklepu 🙂
Paulinko, miałam te same problemy z wyborem herbaty. Usiłowałam poznać walory każdej z nich aż nareszczie natrafiłam na Gonseen, która jest połączeniem zalet tych wszystkich innych. Nie uważasz, że to luksus? 🙂